Arv eller miljø…

Hvor stammer psykiske lidelser fra?

Er det arv eller miljø der gør at så mange mennesker lider?

Hvis vil koncentrere os om mig og skizofreni så tror jeg det er en god blanding af begge dele. Uden at vide det helt sikkert, så tror jeg at begge mine forældre fejler noget psykisk. Altså udover deres sklerose.

Min bror og jeg har haft nogenlunde samme opvækst. Fysisk og psykisk vold, alkohol, mangel på fast bopæl og institutioner. Men hans skizofreni er langt værre end min. Han er til tider til rare for sig selv og andre… Me, not so much.

Er min brors sygdom så fra vores forældre, deres gener?

Jeg er egentlig pisse ligeglad hvor det kommer fra… Jeg er bare super skuffet over at mine forældre ikke har gjort noget for at lindre min bror og jeg.

Noget der kan siges med sikkerhed, er at jeg har “miljø-arvet” min fars OCD. Det jeg mener er, at kun ved at blive udsat for hans regler og rutiner er jeg blevet “coachet” til at følge efter. Og nu kan jeg altså ikke smide det igen. Der er ikke genetik in over.

Jeg fik først at vide at min far havde været indlagt med OCD efter jeg var fyldt 18 år. Der var skaden sket. Som min bror siger… Så kunne det have været super gavnligt at få det at vide så tidligt som muligt, så man har noget at forholde sig til og så man man identificere adfærden.

Men nej… Der fejlede min fader atter igen.

A pro pos min far så har jeg det bedre med at han gør som han gør. Jeg har haft det lidt stramt efter min fødselsdag hvor han valgte at holde sig væk. Men nu er jeg ok. Jeg kan ikke tvinge ham til at elske mig og respektere mig. Men jeg kan sætte grænser. Og det er så hermed gjort.

Min mor har altid været meget deprimeret og sort seende. Samtidig har hun også været en værre ballademager, men mere om det en anden dag.

Xx Maine

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s