Skizofreni…

Opdateret af Henrik Lublin, dr. med., speciallæge i psykiatri på Netdoktor.dk (uddrag)

Hvad er skizofreni?

Skizofreni er en sygdom i hjernen, der giver ændringer i tanker og adfærd. Sygdommen kan være præget af perioder, hvor man er ude af stand til at skelne mellem virkelighed og egne forestillinger. De sidste års resultater viser, at mænd bliver ramt noget hyppigere end kvinder.

Sygdommen begynder typisk i 15 til 30 års alderen. Risikoen for at udvikle skizofreni er lidt mindre end en procent for befolkningen som helhed. Som pårørende til en person med skizofreni har man dog en noget øget hyppighed. Jo tættere pårørende man er, desto større risiko.

Hvordan opleves skizofreni?

Sygdommen skizofreni omfatter flere forskellige sygdomstyper, der hver især er præget af forskellige kombinationer af symptomer . Man skal gøre sig klart, at ingen har alle symptomerne, og at symptomprofilen som oftest ændrer sig i sygdomsforløbet :

Sygdommen kan sætte ind snigende eller akut. Hvis skizofrenien udvikler sig snigende, trækker man sig typisk mere og mere ind i sig selv. Man isolerer sig fra familie og venner. Personen kan også blive mere skødesløs med den personlig hygiejne og kan miste interessen for uddannelse, job og almindelige gøremål. Dette betegnes negative symptomer.

Der kan komme søvnforstyrrelser , koncentrationsbesvær, ambivalens og andre forandringer i følelseslivet. Stofmisbrug og en interesse for okkulte emner kan være en del af billedet. Hos flertallet vil der med tiden komme perioder præget af hallucinationer (især af stemmer, men også af lugte, smag eller berøring). Der vil ofte være vrangforestillinger, undertiden bizarre og hyppigt forfølgelsesprægede, og talen kan være usammenhængende og vanskelig at forstå. Nogle vil have bevægeforstyrrelser fra arme, ben og resten af kroppen, hvor der for eksempel kan være underlige bevægelser, eller hvor personen kan stivne i underlige positioner.

Sygdommen veksler oftest mellem akutte faser præget af såkaldte produktive symptomer, og faser præget af såkaldte negative symptomer:

Produktive symptomer:

  • hallucinationer
  • vrangforestillinger
  • visse tankeforstyrrelser

Negative symptomer:

  • apati
  • man isolerer sig
  • man forsømmer sig selv
  • autisme, som er en oplevelse af ikke at føle sig forstået af andre og en optagethed af den indre verden.

Sygdommen er meget belastende for personen med skizofreni og for familien, ikke mindst på grund af de medfølgende sociale problemer i forhold til uddannelse og job. Op mod 10 procent af patienterne med skizofreni begår selvmord.

Synes det var en fin beskrivelse.

Xx Maine

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s